В Шуменско бяха открити два нови случая на болестта. Единствената лаборатория, в която се правят изследванията за цяла Североизточна България, се намира в Шумен. Д-р Иван Стефанов от лабораторията обясни:
Всеки собственик на животни, на прасета специално, и ловци може да поиска такова изследване, след като се обърне към регионалния ветеринарен лекар, за да получи писмо и направление за лабораторията за такива изпитване. Изпитването продължава обикновено два часа. Сега сезонът е такъв, че имаме много проби и обикновено се получава резултатът на следващия ден.
Д-р Александрина Борисова от Агенцията за безопасност на храните каза, че случаи на трихинелоза се откриват в почти цялата страна:
В момента сме в разгара на ловния сезон и активността на ловните дружинки е много голяма в момента и вероятността за откриване на трихинела в месо от застреляни диви свине е доста голяма. Към момента от началото на годината, не само на територията на Област Шумен, има констатирани положителни проби. Такива има и в областите Смолян, Бургас, София-област, Стара Загора, Ловеч, Силистра, Кърджали, Търговище, почти на цялата територия на страната, мога да кажа така. Това не е нещо, което се случва така изведнъж и епизодично.
Положителните резултати от началото на годината и до момента са в 86 проби от прасета, като до момента иззетото месо и унищожено от ловните дружинки на такива животни, при които е установена трихинела, е над 4600 килограма.
Д-р Борисова посъветва месото на прасетата, които се колят по Коледа, както и купеното от дребни стопани за празниците, също да бъде проверено.
Трябва да се знае и е изключително препоръчително от наша страна всички животни, заклани в домашни условия, да бъдат анализирани за трихинелоза, защото, наред с дивите прасета, имаме установени случаи на трихинела и в домашни прасета.
Александрина Борисова успокои, че няма опасност от месото, закупено в магазинната мрежа.
Повече подробности можете да чуете от звуковия файл.