Представители на различни браншови организации на производителите на плодове и зеленчуци ще представят виждането си за по-справедливо подпомагане на сектора в следващия програмен период.
Два – три пъти е намаляло производството на плодове и зеленчуци в България. Това показват данните за периода 1992 г. - 2015-2016 г,., каза в „Преди всички“ Мариана Милтенова от Националния съюз на градинарите в България. Тя каза още, че според данните значително се е увеличил вносът:
Ние продължаваме да ядем вносни плодове и зеленчуци, което според нас е недопустимо при тези чудесни почви и климатични условия в България, както и предвид опитът, който имаме в производството.
По официални данни броят на земеделските производители расте, защото:
През 2012 година България нямаше никакво подпомагане, защото беше в рамките на 30-40 лева, които представляват около 1% от себестойността на производството на зеленчуци и 3-4% за плодове, което караше производителите изобщо да не се регистрират като земеделски производители. Ако се направи сравнение 2012 и 2016 година, ще се види, че около 68 хиляди са регистрираните земеделски производители -2012 година, а през 2016 година вече са към 90 хиляди, т.е., когато подпомагането стана по-сериозно те се обявиха като производители и затова статистиката рязко скача, поясни Милтенова:
Освен това голяма част от хората, които не са се нуждаели от подпомагане – те така или иначе не са ползвали нищо – това и причината, поради която ние излизаме с нашето предложение за тази позиция, която предлагаме за общата селскостопанска политика след 2020 година. 55 хиляди души през 2012 година получават подпомагане под 500 евро на година, в същото време като земеделски производители, когато те са обявени, трябва да плащат осигуровки и данъци от порядъка на 2000 лева. Излиза по-изгодно да не се обявяват.
Все повече земеделци се отказват да отглеждат плодове и зеленчуци и се насочват към зърнените култури. 88 на сто от фермерите у нас получават едва 20% от субсидиите, останалите пари се дават на едрите зърнопроизводители. Затова, според градинарите, подпомагането трябва да бъде еднакъв процент от себестойността на всяка отглеждана култура:
Ние предлагаме да продължи подпомагането по първи стълб на система за единно плащане, но не на площ, а еднакъв процент от себестойността на продукцията за всяка една култура, т.е ако бюджетът позволява, например субсидията да бъде 30-25-20% от себестойността на продукцията на всяка една култура, която е произведена и продадена на реални цени на пазара – така всички производители ще имат възможност да преценяват какво да произвеждат в зависимост от земята, дълготрайните материални активи, от пазарите, от напояването , така че в нашите магазини да има българска продукция и всеки един производител да произвежда всяка една култура, която желае.
От звуковия файл можете да чуете подробности по темата от интервюто на Веселина Миланова с Мариана Милтенова.