Чамова обясни, че с въвеждането на Нов европейски регламент за етикитиране на продукти голяма част от търговците злоупотребяват с него, което пък кара от друга страна потребителите да се вманиачават в четенето на етикиетите и в здравословното хранене.
"Модерните супер храни - мания или необходимост" се нарича лекцията, която е подготвила Елена Цветанова от Лабораторията за изпитване на храни, фуражи и биологични материали - РВС София.Тя започнала да изследва български продукти и чужди продукти, за да установи кои са по-полезни. Оказва се, че внесените продукти не са по-добри от родните ни.
По време на Националната конфренция, посветена на хранително -вкусовата промишленост у нас, бяха наградени български фирми, участвали в Националния конкурс на Съюза по хранителна промишленост за нови продукти и технологии през 2017 година. Наградите бяха връчени от заместник-министъра на земеделието и храните д-р Цветан Димитров. Той похвали и отчете ръстът на производството на храни у нас, както и и на износа им зад граница, като заяви, че за 1,2 млрд. ерво повече храни и земеделски продукти са били изнесени през миналата година, отколкото са внесени
Съветът на специалистите е да се информираме от лицензирани източници като Агенцията по безопасност на храните или Министерството на земеделието и храните.