Интервю на Валерия Николова с Иванка Харбалиева и Яна Алексиева
Update Required
To play the media you will need to either update your browser to a recent version or update your Flash plugin.
Храни като киноа, авокадо, чиа, сушени боровинки, броколи и брюкселско зеле са включени в новия сборник с рецепти за храненето в детските заведения, който ще бъде одобрен в началото на 2018 г. В документа ще бъде въведен по-голям грамаж на порциите за по-големите деца. Намалени са количествата на съставки като сол и захар, а пържените храни и колбасите, за които и сега има забрана да бъдат използвани като основна храна, ще бъдат изключени.
За предаването "Хоризонт до обед" Иванка Харбалиева, директор ЦДГ №99 "Брезичка", изрази мнение, че въвеждането на т.нар "суперхрани" е "мода в стремежа си да покажем нещо по-различно". Диетолозите препоръчват хората да консумират плодове и зеленчуци, които традиционно растат в региона, изтъкна тя и даде като пример за българска суперхрана тиквата, хлябът от лимец и хлябът със семена от слънчоглед, тиква и орех.
Яна Алексиева, психолог към Асоциация "Родители", също изтъкна, че качеството на храната е от особена важност, а не дали в менюто ще има суперхрани.
От няколко години непрекъснато се говори, въвежда се наистина като мода, но всяка нова тенденция, първо, все пак минава през това тя да е модерна, преди да стане нещо по-традиционно. Аз не виждам проблеми, не виждам нужда да се противопоставяме, ако в част от менюто на децата е вкарано нещо от тези храни, защото те са вкусни и вече има доста родители, които много преди детската градина захранват децата си с някои от тези продукти, вярват в тях. Очевидно, за да се говори толкова за тях, все пак зад тях стоят доказателства.