Китай наложи временна забрана на вноса на меко узряло синьо европейско сирене, съобщава "Гардиън". Причината - прекалено много съдържащи се в него микроорганизми, основно в плесента. Засегнати са главно френските и италианските сирена, сред които бри, камамбер, горгондзола и рокфор, както и английския деликатес стилтон.
В имейл на говорителя на делегацията на ЕС в Китай се казва, че няма основателна причина за забраната, тъй като Китай счита същите сирена за безопасни, ако са произведени в Китай.
В Китай са разрешени няколко типа микроорганизми в млечни продукти, но има изключение за "култури, които традиционно се използват за производство на храна". Това изключение обаче не се прилага за вносни стоки. Въпреки това не е ясно защо точно сега властите забраняват сиренето.
Твърдите сирена като чедар и грюер не попадат под удара на новите правила.