Яйченият прах, замърсен с фипронил, е внесен у нас от Германия преди шест месеца. Предупреждение за това обаче българските институции са получили едва преди седмица. Това съобщи на извънреден брифинг директорът на Областната агенция по храните д-р Камен Николов.
Получената в България пратка от близо 500 кг яйчен жълтък на прах, замърсен със забраненото и опасно вещество фипронил, е била използвана за производството на сладолед и майонеза. Две фирми са произвели 25 тона сладолед и девет тона майонеза с проблемния яйчен прах.
Почти цялото количество от тези продукти в момента е възбранено и ще остане под контрол, докато производителите не финансират лабораторни изследвания, които да докажат вредни или безопасни са продуктите.
Камен Николов успокои потребителите, че продуктите са безопасни за консумация:
Вложените количества от яйчен прах са в минимални количества - от 0,9 до 2,9 процента в готовия продукт, така че рискът за потребителя е изключително нисък.
Николов отказа да назове фирмите-производители:
Такъв е законът. Имаме писмо от Министерство на здравеопазването, от правния отдел, че не можем да назоваваме фирми.
От Агенцията не могат да установят какво количество сладолед и майонеза с фипронил са продадени, тъй като търговските партньори на производителите са над 2 000 в страната. Все още не е ясно и защо предупреждението за опасния продукт е дошло толкова късно от Германия в България.
Започват и масирани проверки на всички птицеферми в страната за употреба на фипронил.