Храната е важна, тя събира иначе разделените. Научаваме го без думи от вкусните пакистански самоси, които пакистанският майстор готвач е донесъл специално за "Салон де Радика". Радикализмът е начин на мислене, според този майстор готвач от Пакистан, който вече десетилетия живее и работи в България.
Бях съвсем млад, когато в колежите и университетите ни идваха хора, които ни казваха: "Отидете да се биете срещу руснаците в Афганистан, защото те не са мюсюлмани, а ние сме, защото те са невярващи, а ние сме.Защото те никога няма да отидат в рая, защото раят е за нас. Те изнасилват нашите момичета, нашите сестри и съпруги." Но зад всичко това имаше изцяло финансови причини - страхотно много пари.Точно затова
Елизабет и Елиза, две млади германки - радиожурналистки, решават да направят тези Салони за осмисляне на радикализма, във времената, когато виждаме радикализация на всички нива.
Аз съм Елизабет, а колежката ми е Елиза и това е малко объркващо, но Салон де Радика е едно вечерно събиране, на което показваме тези кратки видеа с радикални хора. Хора, които посвещават живота и енергията си на една идея и се борят за нещо или срещу нещо. След филмчетата разговаряме със зрителите за техните мисли за радикализма, какво според тях е радикално, но и това за какво според тях си струва човек да се бори. И отгоре на всичко, това е съпроводено с политическа храна, казва едната.
В София ние поканихме също така и готвачи с бежански произход. И те готвят храна от техните страни, например като този готвач от Ирак, който приготви част от храната за вечерта ни в София. Тези хора са по политически причини тук и виждате как всичко е политическо. Не става дума просто за хранене, а за това какво ядем, обяснява другата.