Eкип учени съвместно със Съюза на пивоварите разработва дигитален подпис на българските бири. Участват експерти от Софийския университет, Института по криобиология и хранителни технологии, Центъра по биология на храните. Съставът на пивото и хранителните вещества в него ще бъдат изследвани посредством ядрено - магнитен резонанс. Експертът от Центъра по биология на храните д-р Сергей Иванов обясни за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“, че ЯМР ще се използва за снемане на спектри от бирите, които след това ще бъдат обработени математически, за да се получи въпросния подпис.
Опитваме се да направим дигитален подпис на всяка мярка пиво, тоест, да можем да разграничим една марка от друга марка, да можем да контролираме качеството на отделните партиди вътре в рамките на една марка. Тоест, ако има някакъв проблем, примерно замърсяване или използване на некачествени суровини, да можем да кажем: "Ето тук, в тази партида, има някакъв проблем и този проблем е ето такъв" и по този начин да спестим куп сложни химически анализи, които, особено по-малките пивовари, и да искат, не могат да си ги позволят.
Бирата е доста сложен биотехнологичен продукт, чието качество трябва да се контролира постоянно, и хората, които работят в тази област, трябва да търсят нови начини за контрол на качеството на пивото.
Методът се използва успешно за анализи на вино, пчелен мед и плодови сокове.