Близо 4000 тона сухо мляко и 5600 тона млечен концентрат са вложени от български преработвателни предприятия при производството на сирене и кашкавал през миналата година. Това сочат окончателните данни от изследване, направено от Министерството на земеделието.
За същия период от време в мандрите са постъпили 544 милиона литра мляко за преработка.
93 на сто от преработеното мляко е краве, останалите 7 процента се поделят от овче, козе и биволско мляко.
Преработвателните предприятия са пуснали на пазара 134 хиляди тона кисело мляко, 53 хиляди тона сирене и 20 хиляди тона кашкавал.
Статистиката отчита ръст на интереса към овчето сирене и кашкавала от овче мляко, където производството е скочило 60 на сто за година.
Независимо че има увеличение на произведеното сурово мляко, продължава тенденцията за влагане на сухо мляко и млечни концентрати, сочат данните.
Любопитно е, че на фона на фермерските оплаквания за ниски изкупни цени на млякото, през 2016 година в българските мандри са влезли за преработка близо 40 милиона литра сурово мляко от страни-членки на ЕС.
Последвайте ни и в
Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!