Познаваме ли съседите в най-обичайното им всекидневие – живота на село? Често българите отиват в най-близките селища след границата. Поразглеждат, пък ако пътуването не им е за първи път, правят кратка разходка, обаждат се на приятели и познати в Сърбия, хапват в заведение, пазаруват. И се връщат у нас. А по пътя коментират хубавия домашен вкус на продуктите, обработените земи, живите села. Как изглежда земеделието и животновъдството в по-далечните от България райони, като Западна Сърбия, например, в Златиборския край? Там терените са полупланински и планински. Една сръбска поговорка гласи: „Нема хлеба без мотике”, (няма хляб без мотика). В предаването „Изгрев“ Петра Талева да сподели впечатления след посещението й в тази част на страната:
Чуйте разказа на Петра Талева за сръбското селско стопанство
Update Required
To play the media you will need to either update your browser to a recent version or update your Flash plugin.
За вкусовете не се спори. Специалистите по кулинария са единодушни, че в кусът се култивира с години. И добавят, че най-добрият начин "да скочиш" в традициите, обичаите, историята на даден район, е да опиташ характерните ястия. Знаете ли какъв е цветът на качамака, (само ще ви кажем, че не е жълт!)... А какво е Златиборска лепинья? Погледнете на снимката вляво колко малко пространство е необходимо, за да се приготви, преди да се опече. Разбира се, нужна е и пещ. Какво още, ще научите от продължението на разговора в звуковия файл, в който има и залтиборски репортажи, разкриващи кулинарни тайни от района.