В ефира на "Хоризонт" д-р Камен Николов от Агенцията за безопасност на храните отбеляза, че у нас не е правено проучване на качеството на хранителните продукти, които са произведени от международни корпорации и няма конкретни данни, които да потвърдят или да отхвърлят съмнението, че стоките, продавани у нас и на Запад, са с различно качество.
Категорично трябва да се направи изследване, за да се види какъв е съставът, подчерта експертът:
След като беше съобщено за такива данни в Словакия, ние нямаме много полезни опции, така че и ние ще направим необходимото, за да видим какво има на нашия пазар.
Законът не ограничава съставките на даден продукт, стига те да са изписани на етикета, каза още Николов:
Ако производителят ясно е обозначил на етикета съставките на продукта, това не е нарушение на законодателството. Ако обаче има разминаване на това, което е обявено на етикета, и това, което съдържа продуктът, тогава вече говорим за нарушение и трябва да бъдат налагани санкции.
В случая (данните от изследването в Словакия – бел.ред.) не говорим за такова нещо – говорим за продукти, които носят едно и също име, но имат по-малко съдържание на определени съставки, но това е обявено на етикета. Това са такива практики, които за съжаление са често срещани и срещу тях не може да предприемем нищо, докато няма промени в законодателството.
На среща на министрите в Брюксел днес страната ни ще се присъедини към Чехия, Словакия, Унгария и Полша, които категорично се противопоставят срещу производството на храни с друго качество за техните граждани. Камен Николов посочи:
Днес има събиране на министрите и нашият министър категорично ще застане зад тезата, че не може едни и същи марки да се предлагат с различно качество – това е дискриминация – и ще се търси вариант за европейско законодателство, съответно – национално законодателство, което да ликвидира този дисбаланс.
Според д-р Николов мултинационалните компании произвеждат по-евтини стоки за източния пазар заради по-ниската ни платежоспособност. Противодействието на това явление е информиран избор и въвеждане на стандарти за всички основни храни у нас.
Важни са стандартите за храните, за да има с какво да се сравнява, обясни експертът.
Още по темата можете да чуете в звуковия файл.