Селскостопанското изложение "Агра – 2017" се открива днес в Международния панаир в Пловдив.
За първи път в България ще бъде показана иновативна технология за биологично производство на малини, дело на учените от Института по земеделие в Кюстендил. Тя намалява пръсканията с биофунгициди и инсектициди и спомага за цялостното опазване на насажденията.
Учените от Института по царевицата в Кнежа към Селскостопанската академия ще представят разработка на Царевичен хибрид "Кнежа 561", който е с доказани възможности за много високи добиви. Те са потвърдени и изпитани в България, Сърбия и Румъния. При неполивни условия от него са получени до 1075-1139 кг/дка стандартно зърно, а при поливни – до 1350 кг/дка.
Иновационният продукт "Сух кисел с инстантно брашно от ябълкови пресовки и пшеничен грис" е разработка на учените от Института за изследване и развитие на храните в Пловдив. Продуктът е богат на влакнини и съдържа значително количество антиоксиданти, които подобряват хранителната му стойност.Институтът по земеделие в Карнобат ще участва в конкурса за иновации на "Агра 2017" със зимен пивоварен сорт ечемик "Ахил". Той е признат през 2015 година и е райониран за цялата страна. Предимствата на сорта са във високата му продуктивност и много добро качество на зърното, в съчетание с устойчивост на биотични и абиотични фактори.
Свои разработки ще представят още Институтът по растителни и генетични ресурси в Садово, Институтът по почвознание, агротехнологии и защита на растенията "Никола Пушкаров" в София и Институтът по животновъдни науки в Костинброд.