Чуйте разговора с Вартануш Топакбашян, Мая Ценова и Йосиф Нунев
Update Required
To play the media you will need to either update your browser to a recent version or update your Flash plugin.
Зимата е покрила с дебел сняг полетата. А под него спят житните семена. Спят и сънуват пролет, слънце, вятър и вода. Сънуват мелници и болка. Сънуват огън. Сънуват хляб. Хляб направен от много семена, които, минали през мелници и огън, станали Едно. Едно, което разчупено, станало храна на Многото. За хляба като храна, като герой на приказки, като символ – за всичко това разговаряхме с Мая Ценова – арабист, преводач и университетски преподавател; Вартануш Топакбашян, главен редактор на в. „Ереван“, и Йосиф Нунев, старши експерт в МОН, събрал и издал поредица „Ромски приказки“. Научихме от тях нови приказки и нови поговорки на арменския народ, на ромите и на арабите. Научихме също, че през 2015 година Лавашът (така арменците наричат своя хляб), е вписан като нематериално културно наследство на ЮНЕСКО. Какво още си казахме и разказахме за хляба като храна, като герой на приказки и като символ – чуйте в прикачения файл.