Update Required
To play the media you will need to either update your browser to a recent version or update your Flash plugin.
Една държава се крепи на селото и докато съм жив, ще говоря това - държава без село няма, а в селото са хората, които произвеждат. Така мисли Иван Сабахлъков, който е сред най-ревностните критици на земеделската политика у нас. Заради проблемите на тютюнопроизводителите създава сдружение "Басма", кръстено на едноименния сорт тютюн. Успява да осъди държавата и за дискриминационно разпределение на националните доплащания. Извън протестното му медийно присъствие той е сред малкото, които замениха тютюна с алтернативно земеделие. Мечтае да създаде селска партия:
В един град не можеш да произвеждаш домати, чушки. Ако абдикираме ние от държавата, каква държава ще сме? Някой трябва да работи, някой трябва да произвежда. Занимавам се с всичко - 200 крави, хиляда овце, картофи, чушки, жито, всичко, което ви минава през ума.
Когато взех да се преорентирам в системата, за която говорим, осъзнах, че единственото нещо, за да преорентирам е, че трябва да има пазар. И естественият начин е да се построи фабрика, която да консумира тези неща. Много е рисково, но намерих съмишленици, в лицето на моите съдружници, с които построихме консервна фабрика и още в момента, в който я построихме, ние казахме, че ще произвеждаме неща, които ще си ги ядем самите ние - лютеници, сладка, но всичко това е биологично, няма да видите на етикета нито едно Е, нито една съставка, която да е стабилизираща. Искам да знаят хората, че аз, моите деца и техните внуци и правнуци, всички ще ядат това нещо. Количествата не са огромни, но на този етап сме решили по този начин да се развиваме.
В България сме съгласни да се тровим, но да ядем евтино, чуди се Сабахлъков:
Един път завинаги трябва да се разбере, че всичко е заложено на карта. В момента доста неща така, както наблюдавам в България, вече са на кантар.
На този етап основната ми борба е затова, че България е една от страните, в които се отглежда страшно качествена чушка, тип капия, която няма аналог, обяснява Иван Сабахлъков:
Аз пазарувам от Гърция, от Македония и от Турция даже една част идва, но тази чушка, която ние я отглеждаме тук, в нашите климатични условия, няма аналог. Трябва да съсредоточим усилията си в отглеждането на типичната куртовската капия. Чушки се отглеждат в Турция, Гърция, Македония, Сърбия, България и части от Хърватия, но ние сме номер едно. В другите държави климатичните условия са такива, че капията няма тези вкусови качества, както е нашата. Българският домат вече не е традиционият български домат, няма как да се намери.
Цялото интервю на Кети Тренчева с Иван Сабахлъков е в звуковия файл.