Нагласата за празниците е свързана с вкусна храна, която да бъде добре поднесена. Проява на добър вкус е да се "храним с очи", да придаваме естетическа стойност на трапезата. Подходящ подарък за Нова година е сувенир, придружен с малко сладко лакомство. Десертът е своеобразен завършек на празника и спомага за храносмилането. Какъв е кулинарният интерес на хората в празничното меню, коментира Веско Янков, който е производител на сладки изделия.
Веско Янков за значението на сладкото лакомство за празника
Update Required
To play the media you will need to either update your browser to a recent version or update your Flash plugin.
Чаят е източна традиция, която придобива ритуалност и България. Отдавна в България не се пие чай само когато е студено или човек е болен. Чаят от джинджифил е класически елексир, който дава тонус в делник и празник. В нашата страна джинджифилът става все по - популярен сред хората,които са привърженици на здравословния начин на живот. Той присъства силно във веган културата. Коренът му е богат е на витамин С, съдържа етерични масла и аминокиселини. С всичките си полезни свойства се използва срещу простудни заболявания, но е интересен за сервиране и по празниците. Как се прави и пие чай от джинджифил, разказва производителят Весела Банчева.