На Васильовден - богата и блажна празнична трапеза
публикувано на 01.01.17 в 07:30
Снимка: http://touristcomplexandela.blogspot.bg
На 1 януари църквата почита и големия светец на християнството св. Василий Велики - един от тримата вселенски православни учители, изявен противник на арианската ерес. На него принадлежи идеята за активното милосърдие и добротворство като израз и реализация на христовия закон за любовта и прошката. Василий бил надарен и с пророческа сила, която му позволила да предвиди деня на своята смърт.
Празничната трапеза на Васильовден е богата и блажна. Сред задължителните блюда са петел или пуйка. Пече се и баница или пита с дрянови късмети. На масата се слагат орехи, мед, жито и ошаф. Задължително трапезата се прекадява с тамян, за да се прогонят злите духове.Първият залък от баницата с късметите, момите и ергените слагат под възглавницата си, вярвайки, че когото сънуват, той ще е бъдещият им съпруг или съпруга. Ако ядките на орехите са едри и здрави, здраво ще е семейството. Смятало се, че това време на годината е най-подходящо за предсказване на бъдещето и на този ден се извършват някои гадания.
В народния календар Васильовден се нарича Сурваки заради обичая сурвакане.