Update Required
To play the media you will need to either update your browser to a recent version or update your Flash plugin.
От отглеждането на зеленчуците за зимнина по бабиния метод до екопроизводството – този път е изминал Стоян Симеонов, собственик на биоферма край София. Тя се намира в близост до Елин Пелин, а продукти от нея могат да бъдат поръчвани и онлайн.
Самият пазар е подредил и приоритетите на стопанството, което сега произвежда основно зеленчуци, разказа Симеонов пред "Хоризонт":
При биопроизводството големият проблем е човешкият фактор, който трябва да присъства в стопанството, защото основната дейност е ръчен труд – плевене, бране, окопаване. Няма как да се механизират поне 40% от стопанството. Трябва да пипне човешка ръка.
Биопродуктите се познават по сертификата и етикета, обясни още производителят:
Самият етикет трябва да съдържа информация за производителя и контролиращия орган. Останалото е конвенционално. Приказки от рода "Аз не пръскам и не торя", а накрая получаваш продукция, са несериозни.