Update Required
To play the media you will need to either update your browser to a recent version or update your Flash plugin.
Кирковската червена капия е известна в цяла Южна България. На чушката ще бъде посветен и есенният празник на община Кирково, който се провежда всяка година преди първия учебен ден. Идеята е да се представи един от основните поминъци на местните хора, изместил тютюнопроизводството. Очаква се на фестивала да бъдат показани техники за приготвяне на различни ястия с чушки. Амбицията на организаторите е фестивалът да се прочуе с най-големия миш-маш, който ще бъде приготвен от Ути Бъчваров.
Идеята е колкото може повече да се популяризира както производството на тази зеленчукова култура, така и в туристическия сектор, казва кметът на Кирково Шинаси Сюлейман. Надяваме се с този фестивал да популяризираме не само чушката, но и региона, допълва той.
Предстои кулинарна изложба, а посетителите на Фестивала на чушката в Кирково ще могат да опитат и домашна лютеница, приготвена от кирковска червена капия.
Гостите на фестивала имат шанса да се разходят и до съседното село Шумнатица, където се намира най-старата действаща воденица на възраст повече от 100 години, която е туристическа атракция.
Фестивалът на чушката в Кирково започва на 10 септември точно по обед.