Защо да е мрачна? Светът произвежда вино, колкото искате. Ще си внесем от Австралия, от Испания, откъдето поискате.
За да не се наложи да си внасяме вино отвсякъде, трябва да се погрижим да образоваме специалисти, защото в последните години и винените технолози са дефицитни:
Те вече са кът, струват скъпо. Ако си малко производство, това производство се оскъпява до небето, без да подобрява качеството. 2-3-5 хиляди евро на месец струва заплатата на добър специалист.
Според Юлиян Ямантиев, световното винопроизводство стъпва на традиции, които ние сме позабравили:
Хората ни учат на традиции, французите ни учат, италианците ни учат. Те нямат прекъсване от 70 години в този бранш, каквото ние имаме.
Грозде обаче засега има. Има и пазар за него. Освен рисковото самодейно производство, основен проблем остават кражбите в лозята, признава Ямантиев.
Около 200 хиляди тона гроздова реколта прогнозират тази година от Агенцията по лозата и виното.
Още акценти по темата - от звуковите файлове.