Update Required
To play the media you will need to either update your browser to a recent version or update your Flash plugin.
Няма кой да гарантира качеството на хляба, произвеждан от сивия сектор, а сивият сектор продължава да съществува в реални 50%. Това каза пред „Хоризонт“ Мариана Кукушева, председател на браншовия съюз на хлебарите и сладкарите.
Изследването на БАН с оповестените изводи, че българите консумират хляб от хлебопекарски смеси и заразени заготовки, не касае сивия сектор, който не влиза в никаква статистика, уточни Кукушева. По думите ѝ, възможно решение може да се търси в диференцирането на ДДС ставката на хляба, за да спре това източване на милиони левове от джоба на всеки от нас.
Хлябът на легалните производители е гарантирано от българска пшеница, декларира още Кукушева. По думите ѝ, българските пшенични хлябове представляват около 80 на сто от гамата хлябове, които присъстват на българската трапеза, а останалите 20 на сто от хляба на пазара се произвеждат от суровини, които не са произведени в България - лимец, ръж, немски, руски, всякакви гурме хлябове.
При пшеничните хлябове има гарантиран проследим произход на суровината и качеството, категорична е Кукушева. Според нея, това гарантира на потребителя липсата на ГМО.
Интервюто на Веселина Миланова с Мариана Кукушева можете да чуете от звуковия файл.