Всичко започва с една бележка от корабен дневник. Тя е с дата 2 февруари 1659 година. В нея холандецът Ян ван Рибек отбелязва, че лозята дават първото вино. Тези, на пръв поглед обикновени думи, се превръщат в исторически. Сложено е началото на винопроизводството в ЮАР. За самия Ян ван Рибек има различни сведения.. Според едни, той е корабен лекар. Според други, е вносител на горива и продукти от Европа, като между другото сред товара за Африка слага и лозови пръчки от сортовете „Шенин блан“ и „Александрийски мускат“. Казват също, че е първият губернатор на Капската провинция. При всички случаи е бил предприемчив човек. Холандците са първите преселници, а първите лозя засаждат през 1655 година. Затова много от названията, включително във винения бранш имат холандски произход. Езикът е логично отражение на историята. С появата на французите, после на англичаните, „букетът“ от местни говори става още по-пъстър... Френските хугеноти се преселват през 1688 година. Настаняват се главно във Франчхуук където прилагат своите знания и умения за производството на вино. Към настоящия момент градчето е запазило френския си характер и се възприема като „Кулинарна столица“. Върху тази неголяма площ се намират над 50 изби. Дори, по подобие на френския регион „Шампан“, имат амбиция в бъдеще да превърнат мястото в южно-африкански център на пенливите вина. И там, както и в другите райони, голяма част от най-добрите ресторанти са разположени в самите винарни. Някои от готвачите са с опит в звездни ресторанти. Водещи региони във винения туризъм са Констанша, Стеленбош, Хелдерберг, Уолкър Бей и други. Заслужава да съчетаете винената дегустация не само с класическото козе сирене и маслини, но и с омлет от щраусово яйце, хляб, изпечен на жарава, барбекю от антилопа, елен или агнешка плешка, гарнирани с цветове от водни лилии. Виненият туризмът е улеснен от достъпните навсякъде безплатни туристически карти с информация за винарните, работното им време и предлаганите услуги – дегустация, ресторант, хотел. Полезен ориентир: ако търсите за подарък висококачествено вино, върху етикета трябва да има логотип от фирмата – производител и надпис WO „Wine of Origin“. Качеството се следи много стриктно, а системата за контрол е сходна с тази, на Франция. Не пропускайте да опитате характерните за страната Стийн, както в ЮАР е известен сега сортът „Шенин Блан“, „Мускадел“, т.е. „Александрийски мускат“, „Мурведър“, „Коломбар“, „Кейп ризлинг“. Шираз и, разбира се, емблематичния Пинотаж. Историята на неговото създаване е много интересна, за която разказва Катя Йончева в предаването. Очаква ви незабравима среща с впечатления и посоки из ЮАР.