Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дивата ябълка

Снимка: БГНЕС


Дребни като орех, кисели като оцет. Такива са плодовете на киселицата, която наричаме дива ябълка. Киселицата е родоначалникът на някои от сортовете питомни ябълки. Среща се и в равнините, и в предпланините, до 1000 м надморска височина. Плодовете й съдържат дъбилни вещества, целулоза, пектин, калиеви, калциеви, фосфорни, магнезиеви соли, органични киселини. Богата е на витамини. Дивата ябълка като суровина се използва за получаване на диетични и укрепителни лекарствени средства. Голямо приложение намира при производството на пектин.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени