На вкус и мирис метиловият алкохол не може да се различи. При домашно произведения алкохол производителят му вярва на себе си, останалите се доверяват на запечатаната бутилка със заплатени акцизи, посочи д-р Марчев по повод трагичните случаи с фатален изход в Якоруда.
Той посъветва страдащите от тежък махмурлук да консумират по-скоро бистри, прозрачните алкохоли, защото те предизвикват по-лек махмурлук - например ракия та и водката предизвикват по-лек махмурлук от червеното вино, брендито и рома:
Младите хора не бива да пият на гладно, защото храната задържа в себе си част от алкохола и нивото му в кръвта се качва по-бавно. Лош вариант е комбинирането на алкохола с газирани напитки, защото те подпомагат резорбирането на алкохола и улесняват напиването. Затова от бира и шампанско човек по-лесно се напива, отколкото е очаквал, гледайки по-ниския техен градус.
Кафето първоначално помага, но дългосрочно пречи на възстановяването от махмурлука. Най-добра остава водата, посочи още доц. Марчев.