Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Последствията за казанджийството във Враца от предложените нови правила за работа на малките казани

Снимка: Христо Гинев

Във Враца домашните питиета са най-консумираният алкохол. Съобразно голямото търсене казанджийството търпи развитие и от години се превръща в модерен малък бизнес. За 2-3 години край Враца са изникнали няколко малки дестилерии за производство на домашна ракия.

Ние не търгуваме с алкохол, ние предоставяме услугата изваряване, категоричен е Петър Петров, собственик на пункта за изваряване на плодово джибри. Това според закона е названието на модерния казан: 

Както таксито извършва услуга от точка А до точка Б, ние им извършваме услугата с поставянето на материала, с изваряването на материала и с предаването им, след което те заплащат дължимия акциз и ние заплащаме след това ДДС. Ако всичко това влезе в сила, всичките тия неща отиват в сивия сектор и тогава хората ще си извадят казаните на село и почват да си варят там. Тогава постъпленията в бюджета ще бъдат нищожни, ако не и нулеви.

Защо недоволстват врачани и какви ще са последствията за казанджийството след идеите за нови правила за работа на малките казани за производство на домашна ракия чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна