Update Required
To play the media you will need to either update your browser to a recent version or update your Flash plugin.
Събирането, преработването и продажбата на плод дива ябълка се явява пазарна ниша, която може да бъде успешно запълнена от българските билкозаготвители. За последните години няма данни за изнасяните количества, но се смята, че е около 7500 кг. суха киселица годишно, а потенциалът е много по-голям Плодовете се берат от август до края на октомври, при пълна зрялост, когато семките са кафяви - тогава те са най-качествени и съдържат най-много активни вещества Освен че разнасят семената на лечебните растения и допринасят за образуването на нови находища, те спомагат и за по-лесното им покълване. Плодовете на лечебните растения, които зреят в края на лятото и началото на есента са предпочитана храна за милиони птици, подчертава Петър Янков. Дивата ябълка е също много типичен вид дърво, което е много привлекателно за различни видове дроздове. Особено късно през есента, когато плодовете вече са омекнали, дроздовете се хранят охотно с меката част на самата ябълка. За тях това е изключително важно, защото те имат нужда през този период от енергия, висококалоричните плодове на ябълката им предоставят тази енергия. За повече информация посетете сайта на Фондация "Информация и природозащита" www.susherbsbg.eu"