Всеки път, когато позвъня на Стоян Маринов във Варна, знам, че ще имаме най-обективната картина от морската ни столица. Още в зори, независимо от сезона, той е направил крайбрежна разходка. Огледал е всичко: пясъка, морето, чистотата на улиците, маркизите по заведенията. Да уточним последното: не става дума за титулувани персони. „Маркиза“ е също кокетният навес на кафенета, хотели, ресторанти. В туристическия бранш детайлът разкрива много. Истинският професионалист забелязва всичко: от входа до скритите за госта вътрешни помещения. Всеки пропуск се отразява върху качеството и марката.
На това проф. д-р Стоян Маринов учи своите студенти. Преподава маркетинг, мениджмънт, икономика и управление на туристическите предприятия, на туристическите дестинации, а също – мониторинг на международния туристически бизнес. Работата го отвежда на интересни места, като Актау. На изток от България има доста обекти с това име: в Узбекистан, Русия, поне над 10 са в Казахстан. Градът, към който ще се насочим, е разположен сред пустинята, но и на брега на Каспийско море. Защо може да послужи за пример на всички, които искат да се научат на модерна икономика, петзвезден туризъм и истинско традиционно гостоприемство?
Какво ще видим още по пътеките на доброто? – Как всеки от нас може да е полезен на другите дори с нещо съвсем дребно – пластмасовата капачка. Тя е толкова лека. А представяте ли си колко капачки са нужни, за да се събере цял тон?! Дори помогнахме да се съберат много, много повече! Точно колко, ще ни каже Ива Колева от фондация „Идея в действие“. Не само ние, работещите в БНР, старателно отделяме капачките от бутилки, от най-различни опаковки, първо: за да не замърсяват околната среда. И второ: знаете ли, че 1 тон капачки се равнява на 500 лева. С които се закупуват най-необходимите електроуреди за социалните домове. Толкова е хубаво, че по пътеките на доброто вървят все повече и повече съмишленици!
Изпращаме 2015-та година. През нея започна и обявената от ООН Международна година на картата. Как ще продължи специалната програма, в която страната ни ще има престижна роля през 2016-та година? Повече ще ни разкаже проф. Теменужка Бандрова, председател на УС на Българската картографска асоциация.
Коледа ухае на ябълки, карамфил и канела. Щипка екзотика, промъкнала се плавно в традиционния обреден календар, като резултат от Великите географски открития. Все още опознаваме за себе си света. Коя страна напоследък прави пробив в световния туризъм със своите канелени маршрути? – Стана модерно Нова година да бъде посрещана не сред мъгли и студ, а в плантации с канела, джинджифил и кокосови палми. Струва си да помечтаем някоя Нова година и ние да отворим празничното шампанско в полунощ някъде там: сред Каменния град. Или в Къщата на чудесата. Защо не?! Загадъчните земи очакват да ги опознаем. И една от тях е Занзибар.