Американската агенция за контрол на храните и лекарствата разреши отглеждането и продажбата на генно модифицирана сьомга. Тя расте два пъти по-бързо от естествения вид и става по-голяма, което означава по-ниска цена, повече консумация и по-големи печалби.
ГМО рибата расте два пъти по-бързо от нормалната сьомга, защото в нея има добавен растежен хормон от океанска змиорка и чиноок. Инженерите са в състояние да поддържат хормона активен през цялата година. Естественият вид сьомга има този хормон на растежа само в определен период от годината.
Администрацията на президента Барак Обама задържаше разрешението за отглеждането и разпространението на ГМО сьомга повече от 5 години поради опасения за това доколко е полезна и доколко безопасна. Сега Агенцията за контрол на храните и лекарствата дава разрешение за отглеждането и продажбата й. Според документа в инженерно променения вид има небиологично значими разлики в хранителния профил в сравнение със сьомгата, отглеждана в т.нар. "ферми".
Противниците на ГМО обаче я наричат “Франкенриба” и твърдят, че употребата ѝ може да предизвиква алергии. Aлармират и за опасността от замърсяване на дивата природа и на истинския естествен вид. Има критици, които смятат, че инженерното производството на животински видове има и етична страна и не трябва да бъде разрешавано.
Според Агенцията за храните и лекарствата няма доказателства, че ГМО храните са опасни. Но също така няма доказателства, че тези храни са и безопасни, казват опонентите. Факт е, че дори и с ниски цени, ако генно модифицираните храни са обозначени, те не са предпочитани от потребителите в САЩ, затова производителите им, въпреки настояванията на Потребителския съюз, се опитват по всякакъв начин да отлагат етикирането им. Сега някои търговци на дребно категорично отказват да продават ГМО сьомга въпреки разрешението. Притесненията са, че още не се знае доколко хората ще я купуват.