Репортаж на Веселина Миланова за предаването ''Нещо повече''
Update Required
To play the media you will need to either update your browser to a recent version or update your Flash plugin.
Според данни на Института по аграрна икономика годишно в България се внасят 10 хиляди тона кашкавал, чиято цена е много по-ниска от тази на традиционния български продукт. Председателят на Асоциацията на млекопреработвателите ДимитърЗоров поясни, че става дума за подвеждане на потребителите, тъй като технологията, по която се произвежда вносният продукт, е различна:
Европейско жълто сирене, което неправилно се етикира незаконно като "кашкавал". Това не е правилно.
По думите на Зоров, няма отговор на въпроса защо Агенцията по храните и Комисията за защита на потребителите не реагират на това закононарушение.
Според Зоров, у нас има 241 хиляди крави, кандидатстващи за субсидия, а срещу тази цифра стоят под 480 хиляди тона декларирано мляко. Разделени двете цифри дават 2.12 тона на крава. Около 20 на сто от животните в България произвеждат две трети от млякото, а субсидирането на останалите е губещо.
Божидар Иванов от Института за аграрна икономика обясни, че от 2003-та до 2014-та година стопанствата, в които се отглеждат млечни животни у нас са намалели 4 пъти:
Проблемът на българското млечно животновъдство не е в броя на кравите, а в млеконадоя, който е около 80 на сто по-нисък от този в ЕС. За 2015-та година средно за съюза той е 6.8 тона на крава, докато в България той все още не може да достигне 4 тона.
Според Иванов, не е ясно къде отива част от произвежданото от нас мляко, защото в ЕС през настоящата година се преработват над 92 процента от произведеното мляко, докато у нас за 2014 г. този процент е едва 45:
Голяма част от българското мляко или не се декларира, или не достига до млекопреработвателните предприятия.