Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриха протеин, с който сладоледът ще се топи по-бавно

Снимка: ЕПА/БГНЕС
 Шотландски учени са открили естествен протеин, който забавя топенето на сладоледа, съобщи Би Би Си. Протеинът свързва по-добре въздуха, мазнината и водата в сладоледа и така той остава замръзнал по-дълго дори и при по-високи температури.

Доктор Кейт Макфий от университета в Единург разказва за откритието: Идеята е да получим по-бавно топящ се сладолед, който по-дълго да запазва структурата си и така да може да изядете сладоледа си спокойно без да се изцапате. Изобщо не е вреден, протеинът се произвежда от полезна за хората бактерия.

Разработката също ще намали съдържанието на мазнини и захар в леденото лакомство, а на по-късен етап може да се приложи и в други сфери на хранителната индустрия.

По-бавно топящият се сладолед може да е на пазара след три до пет години.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени