Зелено сирене от Черни Вит - репортаж на Нина Колева
Update Required
To play the media you will need to either update your browser to a recent version or update your Flash plugin.
Авторитетното британско издание "Телеграф" публикува класация на най-забележителните сирена в Европа. В нея са попаднали 18 продукта, сред които и български, за който малцина знаят и който не се продава по магазините. Става дума за зеленото сирене от село Черни Вит. Статията е специално за ценители на елитни млечни продукти и е озаглавено "Около Европа с 18 сирена". Авторът е посочил, че най-доброто е монашеското трошливо сирене, баварското синьо сирене и българското - зелено. Сиренето от Черни Вит е едно от трите плесенни сирена в Европа и е единственото от тази категория, което се прави на Балканския полуостров. То е меко, покрито с плесенна коричка с характерен зелен цвят, а понякога има и зелени жилки в самото сирене.
Цветан Димитров разказа в предаването "Хоризонт до обед":
При една експедиция за търсенето на млечни продукти, аз имах 16 дни, в които да открия интересни продукти от района на Черни Вит. След издирване намерих една бучка сирене, която беше с големината на кибритена кутийка.
Експертите, пред които Цветан показва сиренето, остават впечатлени, защото така те откриват единственото плесенно сирене на Балканите.
Целия репортаж на Нина Колева можете да чуете в звуковия файл.