Update Required
To play the media you will need to either update your browser to a recent version or update your Flash plugin.
Едва ли има потребител, който да не е убеден, че България може да предложи едни от най-вкусните храни в Европа. Списъкът със сигурност се води от млякото и млечните ни продукти, търсени на пет континента. За да си купим обаче истинско сирене от качествено краве мляко, то трябва да струва най-малко 8 лева за килограм, без ДДС. Защо? Как се получават тези пари? Да проследим: Мандрите изкупуват качественото мляко за около 75 ст. на литър. За килограм истинско сирене са необходими поне 6-7 литра мляко. Умножаваме 7 по 75 ст, добавяме и извънпроизводствените разходи за транспорт и отстъпки на големите търговски вериги, които са около 15-20 %, прибавяме и 2-3 % финансови разходи – в това перо влиза обслужването на кредитите на компаниите, които са избрали да са добре оборудвани, за да отговарят на стандартите. Накрая слагаме чертата и сами виждаме, че за качествен продукт няма как да платим по-малко от 8 лева без ДДС. Но на пазара има и по-евтини сирена. Едно българско сирене, произведено по БДС-стандарт, не трябва да се разпада във вода, трябва да се реже на филийка около 3-4 см без да се троши – сподели за „Нашият ден – практично“ Симеон Присадашки, зам.-председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България.