Доц. Димитрова смята, че колкото по-близо до природата е храната, която консумираме, толкова по-ценна и полезна е тя за нас:
Технологизирането на храната и хранителната индустрия води до сериозно объркване при пазаруване. Българският потребител е лишен от правото да избира. Той е принуден да купува единствено и само храната, която произвежда хранителната индустрия. Той е лишен от правото на директен контакт с фермера и да има достъп до фермерските храни. Нашата държава не е регламентирала този достъп. /…/ Ако ние избираме рекламираните храни и призивът на мултинационалните вериги магазини, че колкото е по-евтино, толкова е по-изгодно за потребителя, това означава, че стимулираме тази индустрия. /…/ Потребителят, не само в България, но и в целия свят, е обезличен.
Според доц. Димитрова в България идеята Slow Food има много привърженици, но като политика, нагласа и ценностна система тя липсва.
Цялото интервю с доц. Десислава Димитрова може да чуете в звуковия файл.