Асоциацията на професионалните готвачи подкрепя проекта за засилено практическо обучение в средните училища, съобщи във Велико Търново председателят на асоциацията Андре Токев. По думите му в Западна Европа отдавна е доказан ефектът от така нареченото дуално обучение:
И в Австрия, и в Швейцария, и в Германия, и в Швеция има различни модели, единият вариант е да учи една седмица в месеца, три да работи. Така е във Франция. А в Германия има и тази система, има и другата, където например 4 работи, 1 ден учи. Той взима например една трета от заплатата на нормален готвач, но той е мотивиран, отива работи, например 3 години в един ресторан, и излиза вече готов кадър или пък след една година той вижда, че тази професия не е за него и той може да си смени професията и да се преквалифицира.
Във Велико Търново асоциацията отбеляза Световния ден на готвача с празнично шествие и кулинарно шоу в централния градски парк.