Американската агенция за контрол на храните и лекарствата вероятно скоро ще разреши продажбата на генетично-модифицирана сьомга. Този вид риба е една от най-вкусните, търсените и скъпите. И както изглежда, тя ще бъде първият генно-модифициран животински вид на трапезата на американците.
Генно-модифицираната сьомга расте по-бързо и става по-голяма. Значи, простичко казано, носи и по-големи печалби. Производителят "АкуаБоунти" пояснява, че новата форма на сьомга има гени от чиноок и океанска змиорка. Агенцията за контрол на храните и лекарствата се очаква да одобри новата форма на сьомга, заявявайки, че тя е толкова безопасна, колкото и другите риби.
"Най-вероятно рибата няма да бъде със специален етикет и хората няма да имат представа какво купуват в магазина - истинска риба или био-инженерен продукт", казва д-р Майкъл Хенсън, представител на потребителския съюз. Агенцията изисква не във всички случаи отличителни етикети за истинските и за генно-модифицираните храни. Например изисква се специален етикет за соята, но не и за генно-модифицираната царевица и царевичните продукти. Те никога не са обозначавани специално и никой не знае в САЩ дали някога си е купил чист царевичен продукт.
Сьомгата ще бъде първият генно-модифициран животински продукт, предлаган за консумация. От потребителския съюз настояват Агенцията за контрол на храните и лекрствата да изисква етикиране, за да знае всеки какво купува и какво яде.
Проучванията на Уилям Халман от Иститута Рутгерс показват, че когато храната притежава етикет, че е генно-модифицирана, вероятността да бъде купена е много по-малка. Производителите твърдят, че генно-модифицираната риба ще бъде по-евтина, защото ще може да се произвежда в два пъти по-голямо количество за много по-кратко време и защитават качествата й, като твърдят, че е толкова хранителна и добра, колкото и истинската. Но истината е, че генно-модифицираната риба може да предизвиква алергии. Може би има и други ефекти върху човека, за които просто още не се знае достатъчно.
Анкетите също показват, че много от потребителите не изявяват желание да купуват био-инженерен продукт. А биолозите с основание изразяват сериозна загриженост за чистотата на истинските биологични видове. Каква е гаранцията, че генно-модифицираният вид няма да попадне по някакъв начин във водните басейни и да замърси и унищожи популацията на дивия, природно чист вид? И дали след няколко години ще знаем какъв е бил истинският вид и вкус на дивата сьомга? И имаме ли право в името на трупането на пари да посягаме към здравето на хората и към съвършенството на природата и да нарушаваме равновесието в нея?
Информация на Елена Цанева - Чикаго