Наредбата за продуктите, имитиращи сирене и кашкавал, влиза в сила от Нова година. Днес е последният работен ден, в който мандрите могат да заявят дали ще произвеждат продукти с растителни мазнини.
Наредбата въвежда понятието "имитиращ продукт" и прави ясно разграничение между тези, произведени от истинско мляко, и тези с растителни мазнини, обясни д-р Татяна Николова от Агенцията по храните.
В етикета на продукта се изписва неговият състав. Това наименование не може да бъде "млечен продукт" или никаква реклама, която може да подведе, че този продукт е млечен. А вносните млечни продукти се контролират в търговската мрежа, като преводът на тези наименования на продуктите трябва да бъде съобразен с изискванията на наредбата.
Николова обясни още: В регистъра на предприятията ще бъде обозначено дали това млекопреработвателно предприятие произвежда към момента млечен или имитиращ продукт. За всяка промяна в преминаването от млечни или имитиращи продукти, един ден предварително производителите ще трябва да уведомят съответната областна дирекция по безопасност на храните. Тази информация ще бъде в достъп на нашите потребители.
Млекопреработвателните предприятия ще могат да сменят производството на истински и имитиращи млечни продукти само веднъж на 6 месеца, а всеки потребител ще има достъп до информация кой какво произвежда в момента на сайта на Агенцията.