Еколози настояха да има изисквания за информиране на хората, че консумираните от тях млечни и месни продукти са от животни, хранени с генно модифицирани организми. Природозащитниците призоваха Министерството на околната среда и водите да контролира по-отговорно засадените площи. Eкспертът по пчеларство Илия Цонев коментира работата на контролните органи:
Цялата 2010-а година лабораторията умишлено не извърши никакви изпитвания, защото страната беше засята с рапица с много съмнителни качества - във формата на дърво. Рапицата расте като едно растение, а тази беше разклонена като дървета. Вредата от ГМО се извършва на принципа на оценка на риска, а трябва да се извършва на принципа на предпазливост. Това са два принципно различни подхода и в нашия закон, за съжаление, е залегнала оценка на риска.
Марияна Христова от Коалиция за земята добави, че в резултат на ГМО в храните, 36 % от българите са с вторичен стерлитет.
Ние вече наблюдаваме един огромен бум на ин-витро, защото храната не е само ГМО, тя е и още един куп други неестествени за природната ни същност съдържания - вътре добавени химикали и така нататък.
Еколозите настоявха да се насърчава производството на екопродукти у нас, защото е по-здравословно и по-безопасно за околната среда.