На днешния ден в Чехия приключват постите. По стар обичай в селата отправят молитви за плодородие, на някои места се палят и огньове. За празничната трапеза се приготвят традицианните козунак с бадеми, наричан "мазанец" и шарените великденски яйца. С тях обаче не се чука, а се даряват за здраве. И днес в много чешки градове и села продължават традиционните празнични базари за великденски украси и земеделски продукти.
На днешния ден мъжете и момчетата подготвят своите "помлазки" от сплетени на плитка 9 върбови клонки, след това богато украсени с панделки. Жените и момичетата приготвят кошниците с боядисани яйца, козунаците "мазанец” и различни деликатеси за празничния понеделник.
Великденските помлазки и поливането с вода са характерни за повечето части на Чехия и съседна Словакия, разказва Зузана Пиптова: "Независимо дали са млади или стари – това е за късмет, за берекет, но най-вече за здраве. При нас повече се полива, по- малко се бие в източните райони на Словакия. Като символ на прочистването на тялото от всичко лошо, което е било през зимата".
Момичетата се отплащат за ударите с помлазките през целия ден - с яйца, ракия, бира или пари. Все по-често се дават и шоколадови яйца. Великденските козунаци и печени тестени изделия се правят във формата на агънце, пиленца, гнездо с яйца или с облика на бебе.
Състезания за най-големите и красиви помлазки или за най-красивите яйца са част от празничните атракции в Чехия.
Сладкарите от района на Оломоуц изработиха 159 килограмов сладкиш във формата на агне. За великденския рекордьор са използвани 728 яйца, 58 кг масло, 28 кг марципан и 4 литра ром. Само главата на агнето тежи 28 кг.
Музеи, изложби и базари показват великденските традиции в различните краища на страната. 270 хиляди туристи се очаква да посетят Чехия по време на Великденските празници като повече от 180 хиляди са избрали столицата Прага за своя дестинация.