Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коледен Наполеон

Как да приготвите вкусен коледен сладкиш или по-точно...Коледен Наполеон!

За медния блат:

2 ч.ч. брашно

3 с.л. свинска мас или олио

1 ч.л. сода за хляб

4 с.л. мед

1 яйце

4-5 с.л. прясно мляко

щипка канела

Тестото се меси до получаване на меко тесто. Разточва се на кора, дебела половин сантиметър и се пече във фурната на 180 градуса, до зачервяване на блата.

Крем:

1 л. прясно мляко

8 с.л. брашно

8 с.л. захар

2 ванилии

2 с.л. масло

200 гр. смлени орехи

Приготвя се класически яйчен крем. След като изстине към него се добавят смлените орехи. С този крем се намазват медните блатове. Така приготвения сладкиш се оставя да престои около ден на хладно място, за да стегне крема. След това се залива с глазура! Ето как може да приготвите глазурата:

Глазура:

 4 с.л. прясно мляко

100 гр. захар

100 гр. масло

1 с.л. какао

Всичко се загрява до разтопяване на маслото и захарта. Сваля се от огъня и се оставя леко да се сгъсти. С глазурата се поливат платките и се оставя да се втвърди. След това се реже на квадрати или ромбоиди, като на всяко парче се слагат по няколко сребърни или златни топченца, или ветрило от бял шоколад!

 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени