Запазена ли е българската обредност в посрещането на Бъдни вечер и Коледа?
Верка Цветкова от плевенското село Ралево разказва, че подготовката на постните ястия започва ден преди Бъдни вечер. Нещата, които слагаме на трапезата си, трябва да бъдат нечетен брой - 5, 7, 9, а не места празнуват с 12, колкото са месеците на годината.
Вера Цветкова започва да приготвя първо постния боб, после прави чушки, пълнени с ориз или с лук и орехи. На масата трябва да има и печена тиква, както и ошав. Питата с пара е Боговица и е по-голяма от обикновения хляб, допълва стопанката. Първото парче се поставя пред иконата на Богородица. След вечерята всеки си счупва орехче - ако то има хубави ядки, на здраве е, на хубаво, казва Вера. На Бъдни вечер човек трябва да е със семейството си.
/Я.Б./