Радиожурналистът Людмил Фотев написа книгата "Езикът на бирата". Пред "Хоризонт" той обясни, че до този момент такава книга не е влизала у нас нито като превод, нито като авторски труд. Писана е в продължение на 10 години и включва както "бирени пътеписи" за места, видове бира и местни особености, така и богат исторически материал, свързан с пивото.
Първата бира са пили във Вавилон, разказа още Фотев. При откриването на глинени съдове при археологически разкопки са дешифрирани остатъци от мая, ечемик и други зърнени храни и не е ясно дали това са следи от бира, или от хляб - така авторът отговори на въпроса "кое е първо: бирата или хлябът". Голяма част от бирата в началото се е правела от стрит хляб, оставен да ферментира. Бирата е сред първите причини номадските племена да преминат към уседнал начин на живот и от големи ловци да се превърнат във фермери, каза още Людмил Фотев.
Любопитни подробности за бирата - чуйте в интервюто.
/Я.Б./