Заместник-министърът на земеделието представи преди дни позицията на министерството за прилагането на биотехнологиите в българското земеделие и производството на храни по време на европейска конференция в Хага в Холандия. В конференцията с тема "Ролята на генно-модифицираните организми за производството на европейските земеделски и хранителни продукти" участваха министри на земеделието от ЕС. Според заключителния документ ЕС в момента има различни практики за оценка на въздействието на такива храни. Това създава предпоставки за различни и понякога противоречиви оценки. Предстои Европейската комисия да създаде единен критерий за оценка на рисковете от генномодифицираните храни и организми.
Темата за генномодифицираните организми е изключително дискусионна и периодично влиза във фокуса на общественото внимание. С това интервю ние откриваме поле за дискусия, която търпи продължение и програма "Хоризонт" на БНР ще го търси. Неправителствени организации организират кампания срещу генномодифицираните организми в България. Светла Николова е председател на сдружение "Агролинк" - една от тези организации. В световен мащаб площите, на които се отглеждат такива организми нарастват. Може ли България да остане встрани от такава тенденция? И още кои са храните, към които посягаме всеки ден без на етикетите им да е обозначено, че съдържат генномодифицирани организми? Това научаваме от интервюто със Светла Николова.