Вашите сигнали остават "глухи" за институциите, сблъскали сте се с проблеми или пък сте станали свидетели на интересна история, която искате да разкажете.

Вече има как – на специална платформа в сайта на БНР очакваме вашите снимки, видеа и кратко описание.

Пишете ни на "Подай сигнал", а нашите репортери ще направят проверка и ще разкажат в ефира на БНР, ще го покажем във "Вашият сигнал" на сайта ни и в социалните мрежи.

В Чехия на великденския понеделник момчетата "коледуват"

Катерина Хуртаева: Да запазим надеждата, защото ни е необходима

Традиционна чешка помлазка
Снимка: pixabay.com
Макар в Чехия религиозните празници никога да не са били забранявани, от 90-те години на миналия век те постепенно се завръщат, казва Катерина Хуртаева, директор на Чешкия център в София.

Категорична е, че традициите са запазени живи и особено характерно е това за великденския понеделник (velikonocni pondeli), с който е свързано "коледуването" за яйца. При него се използва т.нар. помлазка - сплетени млади върбови клонки, вързани в единия край с разноцветни панделки. Тя е символ на гъвкавостта и младостта, затова и младежите "попляскват" с помлазката девойките за свежест и красота, а те им слагат в кошничките великденски яйца, обикновено червени или изписани (краслице). Всъщност помлазка се е казвал и подаръкът, който момичетата са дарявали в миналото на момчетата - червено шалче с изрисувани яйца.

За великденския понеделник се пекат и тестени агънца, кифли, наречени "идаши", правят се фигурки от царевична шума.

Агнешко руло пълнено със спанак, агнешки млечен гювеч или агнешко с пресни зеленчуци, козунак или великденски венец от козуначено тесто, както и великденска яйчена салата, са част от празничната  великденска трапеза в Чехия.

Още за посрещането на Великден в Чехия - чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!