Вашите сигнали остават "глухи" за институциите, сблъскали сте се с проблеми или пък сте станали свидетели на интересна история, която искате да разкажете.

Вече има как – на специална платформа в сайта на БНР очакваме вашите снимки, видеа и кратко описание.

Пишете ни на "Подай сигнал", а нашите репортери ще направят проверка и ще разкажат в ефира на БНР, ще го покажем във "Вашият сигнал" на сайта ни и в социалните мрежи.

"Знаете ли какво ядете?" е темата на конференция в Информационното бюро на ЕП

Антония Първанова
Снимка: БГНЕС

Информационното бюро на Европейския парламент (ЕП) организира конференция на тема "Знаете ли какво ядете?". Целта на форума е да се предизвика дискусия по прилагането на българското и европейско законодателство, свързано с безопасността на храните.

Според промените в европейското законодателство, влезли в сила от началото на тази година, етикетите върху храните трябва да съдържат много по-подробна и опростена информация както за съдържанието на продуктите, така и за техния произход и съдържаните алергени.

Какви други промени се подготвят, ще се посочва ли произходът на суровината, от която са приготвени продуктите, ще бъде ли наложена забрана върху производството на хидрогенираните масла - отговор на тези въпроси ще даде евродепутатът Антония Първанова.

Експерти от Агенцията по храните ще разяснят как България въвежда и спазва нормите за безопасност на храните.

На финала на форума, по инициатива на малки семейни ферми и преработватели, ще има дегустация на традиционни български продукти, сред които е и малко познатият продукт от месо "Напфавок", произвеждан в разложкото село Горно Драгнище, пловдивски рачел, пресен биволски кашкавал, традиционни български лютеници, занаятчийски квасен хляб и вина от малки изби.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!