Произведеното в България поскъпва, част от чуждата продукция поевтинява

Тази есен се наблюдава ръст в цените на част от плодовете и зеленчуците родно производство. Поскъпването на българските плодове и зеленчуци е с над 20% спрямо есента на миналата година. 

По – скъпи са чушките, патладжаните, марулите, рекордно и поскъпването при зелето. Българската продукция е на изчерпване и това е една от причините за повишението на цените. Производителите обясняват по – високите цени на родните плодове и зеленчуци и с по-скъпите торове, препарати, семена, както и цената на труда.

Същевременно, сезонните плодове не са поскъпнали. При ябълките, крушите и дюлите се очаква поевтиняване. 

През последната седмица с над 10% са поевтинели краставиците, дините и лимоните, сочат данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. По – високи цени са отчетени при яйцата, пилешкото месо, брашното, олиото, кравето масло, лещата и бананите. 

Още от БНР уеб