Ракът на дебелото черво няма ранни симптоми
Нездравословното хранене, затлъстяването и употребата на алкохол са сред сред факторите предизвикващи рак на дебелото черво. Решаваща е и фамилната обремененост. Колко често трябва да правим профилактични изследвания и в какво се състоят те - можем да научим от гастроентеролога д-р Каракашева.
"В България приблизително 3500 души годишно се диагностицират с рак на дебелото черво. По-често е предимно при мъже, като при тях е след рак на белия дроб, а при жените е след рак на гърдите", сподели тя.
Кои са рисковите фактори?
По думите на д-р Каракашева най-честите рискови фактори включват възрастта над 50 години, фамилната обремененост, нездравословната диета, тютюнопушенето и употребата на алкокол. Фамилната обремененост е от първостепенно значение, като рискът е по-висок, ако заболяването е възникнало в по-ранен етап от развитието на човека. Д-р Каракашева подчерта, че ако имаме фамилна обремененост трябва да правим изследванията си 10 години преди възрастта, на която е установено заболяването при роднината.
"Изследванията трябва да се правят на всеки 5 години и ако има допълнителни патологични изменения може и по-рано", сподели д-р Каракашева.
Тя посочи, че дори след 45-та година е добре да се започнат изследванията. По думите й популярното изследване наречено "тест за окултни кръвоизливи" може да открие малки количества кръв в изпражненията, които може да бъдат знак на полипи, или рак в начален стадий. Но той не е напълно надежден, заяви специалистът.
Според думите й скенерът, или компютърната томография могат да открият полипи и тумор, но не с абсолютна точност. Тя поясни, че не всеки полип е опасен, но има полипи, които имат потенциал да се развият в рак. Процесът може да отнеме от 7 до 10 години. Задължително е при откриването на полипи да се направи хистологично изследване, категорична е д-р Каракашева.
Подробности можете да чуете в звуковия файл.