Димитър Станчев:

Уникалният странджански манов мед е с невероятни качества

Разговор на Ани Костова с Димитър Станчев в ''Следобед за любопитните''

Странджанският манов мед се добива в старите дъбови гори на Странджа планина, разказва Димитър Станчев, производител от с. Индже войвода. Разположена на кръстопът между Европа и Азия, Странджа е заобиколена от Черно море, Егейско море и Мраморно море и това са много благоприятни условия за производство на уникалния манов мед, допълва той. 

През пролетта и лятото влажният морски въздух се спуска в региона и къпе горската повърхност в леки сутрешни мъгли и това предполага добрите условия тук. През месеците юни, юли и август дъбовата мана е основната паша на пчелите в странджанските гори, тъй като има малко цъфтящи нектароотделящи видове. След като пчелите съберат мана, те я превръщат в мед, който съхраняват в кошери по краищата на горите. 

"Тази година не е сред най-силните за производителите. "Черното злато", както наричат мановия мед, съдържа много полезни минерали, които определят и невероятните качества на меда, – уточнява Димитър Станчев. – Този мед не е с нектаров произход, всяка година производството му е в различно количество, съдържащите се в него микроелементи са изключително важни за метаболизма в човешкото тяло, както и за цялостното негово функциониране, колкото повече стои и остарява, толкова е по-полезен за човека. 

Това, че през 2019 година мановият мед бе признат за български продукт, тук е момента да благодаря на Манол Тодоров, който има най-голяма заслуга за това, но ние пропуснахме момента на промоцията на продукта ни, нека отбележа, че странджанският манов мед има два показателя, с които е по-добър от добилият популярност австралийски мед, но това е малко известно за света, тъй като нашият мед по качества се доближава на този само в две места в света – Кавказ и Южна Америка, а Странджа планина е втората в света по развитието на дъбови насаждения", припомня Димитър Станчев. 

За жалост, според него, тежкият и непривлекателен ежегоден труд определя слабия интерес на младите към производството на манов мед, не само в региона. 

"Мановият мед, укрепва целия организъм, подпомага функционирането на сърдечно-съдовата, опорно-двигателната  и нервната система на всеки  човек, консумацията на 15-20 грама мед ежедневно подпомага нормалния тонус на всеки организъм", категоричен е производителят на манов мед от с. Индже войвода Димитър Станчев.

Целия разговор на Ани Костова с производителя Димитър Станчев в предаването "Следобед за любопитните" можете да чуете в звуковия файл.

Снимки – личен архив

Още от Следобед за любопитните