Има трикове, които да заобиколят тавана на надценката за хляба

С Димитър Йолтов, управител на пекарна в Пловдив, разговаря Яница Марова

Няма опасност масовият хляб да изчезне от пазара с въвеждането на 15% таван на надценката за трите най-масови печива – бял, типов и Добруджа. Това коментира Димитър Йолтов, управител на пекарна в Пловдив.

Той добави още, че по-скоро ще се прибегне до трикове с цел да се заобиколи мярката, а това ще отвори вратите за голяма спекула. Един от начините за заобикаляне е смяна в рецептата и името на хляба.

„Живеем в свят на свободна конкуренция и това ни дава право да наименуваме продуктите или както е по рецептура, или както е удобно за нас. Законът е приет за трите основни хляба по БДС и едно малко изменение в дадена рецептура в количество вода, мая или сол ни дава право да променим наименованието на хляба. Така вместо бял хляб той може да се казва бял самун. Това ни дава право да реагираме както си искаме с ценообразуването“, обясни Йолтов.

Той добави, че големите производители вероятно ще преетикитират наименованията на хляба на пазара. Според него мярката не е добре обмислена и не е била съгласувана нито с браншовите организации, нито с големите, малки и средни предприятия. Освен това не е съгласен с твърдението, че горниците са прекалено големи.

„Това изглежда така на база цената на пшеницата, която през последните години е ниска заради конкуренцията на украинското зърно. Всичко друго обаче не е – продуктите, горивата, работните заплати непрекъснато се повишават.

Смятам, че новият парламент ако не иска сътресения на пазара и отново хора по улиците, които да си търсят правата трябва да преразгледа мярката“, каза Йолтов.

По думите му е необходима една нормална атмосфера за работа. Добави, че мярката с нулевото ДДС е проработила и би било добре, ако може да остане да действа още малко време. 

Още от Точно днес