Според престижна кулинарна класация:

Лютеницата е в топ 12 на най-добрите разядки в света

Кьополуто и катъкът са извън първите 50

Макар че сме още в разгара на лятото и е рано за приготвянето на лютеница, едно от най-обичаните и традиционни български ястия привлече вниманието ни с поредното голямо признание. То идва от специализирания сайт за кулинария TasteAtlas, който я класира на 12-то място на най-добрите разядки в света.

Лютеницата получава оценка от 4.4 от възможни 5 точки.

От изданието отбелязват, че бурканът с лютеница е един от основните хранителни продукти във всяко българско домакинство. Публикувани са и основните продукти - червена пиперка, домат, олио, сол, захар, черен пипер, както и кимион.

"Има различни рецепти за лютеница с патладжан, моркови, чесън, дори и магданоз", пише още в статията към класацията на TasteAtlas.

Първенец в нея с 4.8 точки е ливанската чеснова разядка "Тум", която се приготвя с чесън, зехтин, лимон и сол.

В топ 3 влизат перуанското "Ахи Криоло" (4.6) и известното и у нас мексиканско "Гуакамоле" с 4.5 точки.

Място в първите 5 намират още гръцкото "Дзадзики" и северномакедонския "Айвар", а сръбския "Лесковачки айвар" заема 9-то място.

В класацията са още две традиционни български разядки - кьополу и катък, които обаче остават извън първите 50.

Любопитно е, че българската лютеница изпреварва известни разядки като ливанския "Баба гануш", гръцката "Скордаля", индийското "Чътни" и френската "Темпанада".




Още от БНР уеб