„Био” се превръща в осъзнат избор на все повече хора, които се стремят към дълголетен и щастлив живот. А с изострянето на вниманието върху качеството и чистия произход на храните процъфтява и т.нар. биологичното земеделие.
В биопроизводството не се използват пестициди, антибиотици и торове, растенията се отглеждат в свободна от химикали почва, а животните, които дават мляко и снасят яйца, консумират само чисти продукти. Освен това биохраните имат сертификат според европейското законодателство и биват контролирани от лицензирани органи. Историята на биоземеделието у нас е на 15 години – през 2001 г. излизат първите наредби за биопроизводство, а днес вече имаме шест хиляди лицензирани ферми, преработвателни предприятия и търговци. Според д-р Стоилко Апостолов, управител на фондация „Биоселена”, това е добър темп на развитие в област, насочена към бъдещето.
Най-много са сертифицираните площи с житни култури – общо 118 хил. хектара. Има и доста площи с трайни насаждения, например орехи, заради най-високите субсидии и малките първоначални разходи. Много добре се развива производството на дребни плодове – ягоди и малини, които основно са за износ. Българска компания пък е един от най-големите производители на оранжерийни зеленчуци в Европа. Произвеждаме също така огромно количество биомед. Освен това се увеличава броят на сертифицираните животни – преди две години имахме само 18 биоферми, но днес търсенето на биояйца, на млечни продукти и на месо непрекъснато се увеличава. Все още обаче нямаме месо местно производство, затова и то не се предлага в биомагазините.
Като във всеки сравнително нов отрасъл, и биопроизводителите се сблъскват с трудности. Получават обаче и насърчение с добри субсидии от програмата “Развитие на селските райони”.
Най-много проблеми има, когато импулсивно, например заради субсидиите, се преминава към биоземеделие – смята Стоилко Апостолов. – Мнозина смятат, че щом спрат химическите торове и препаратите, вече са биопроизводители, но тогава идват най-големите разочарования, тъй като обикновено рязко падат добивите и се умножават вредителите по растенията (при маслодайната роза първите две години бяха критични). Добре е да се направи добър план за преход от конвенционално към биоземеделие, за да знаят хората какво да очакват. Ето, в Швеция добивите при биопшеницата вече се изравняват с тези при обикновената пшеница. Т.е. има начини производството да не бъде нискодобивно, а съвсем модерно и от него да се печели добре.
Заради информационната лавина за некачествени и дори отровни храни, немалко хора залитат в крайности, поддавайки се на теории на конспирациите и слугувайки на митологии.
За съжаление, в търговската мрежа, а и в заведенията се наблюдават двете крайности – казва Стоилко Апостолов. – Малко продукти стоят по средата – или имаме много евтини и некачествени храни, или са висококачествени и почти луксозни. И това е като отражение на обществото, в което липсва средната класа и съответно средните доходи. Така производителите и търговците на храна са принудени да се нагаждат според възможностите на хората. Но основната част от евтините храни са наистина много некачествени.
Все по-малко се злоупотребява с думата „био”, тъй като има добър контрол, казва още Стоилко Апостолов и си спомня как навремето, само за два часа, успял да купи цели 50 продукта със заблуждаващ етикет.
За мен трапезата на бъдещето, естествено, се състои от биопродукти, но за разкош може да има например гъши дроб или хубаво вино, които да не бъдат био – заключава той. – И това не е някаква мечта, тъй като само след двайсет години тя може би ще бъде факт.
Снимки: фондация „Биоселена”
Един от най-хубавите спомени от детството несъмнено е украсяването на празничната елха. Лицата са озарени от усмивки, из цялата къща се разнася уханието на прясно отсечено елхово дръвче, а от кутиите се вадят загадъчно проблясващите, грижливо завити в памук и стари вестници играчки. Играчки от детството. Стъклени, крехки и много красиви...
Невероятните си кукли самоуката майсторка Станка Козарева изработва вече осем години. От миловидните личица гледат широко отворени любопитни очи, точно като на децата, за които са предназначени. А както повечето хубави неща, и куклите се раждат съвсем случайно. Като малка аз имах само една кукла – спомня си Станка Козарева. –..
Повод да потърсим Ева Майдел бе новината, че тя е единственият българин, част от престижната класация на глобалната платформа за политика „Аполитикал“, която определя кои са най-влиятелните млади политици в света. Списъкът съдържа сто имена на политици до 35 години от цял свят. Въпреки огромната конкуренция, Ева успя да извоюва своето място..
Във времето на социализма пътуванията извън социалистическия лагер бяха привилегия за малцина. Но имаше един квартал на София – Студентски град, който беше като малък Лондон и по улиците му се чуваше реч от различни краища на света. В онези години се появяват първите латино партита в България – из читалните на Студентски град като апетитен..
Българинът винаги е имал усет за красивото и макар често да е живял твърде скромно, в бита си той използва множество изящни изделия, наследени от предците му, изработени лично от него или от изкусната ръка на някой самоук майстор. Жените от своя страна внасят изящество и колорит в българския дом чрез ръчно изтъкани черги, одеяла и килими с..
На 8 и 9 декември в образователния център „Зона 21” в София ще се проведе една нестандартна изложба. В духа на най-топлия празник посетителите ѝ ще могат да се насладят на една съвсем малка част от необятния свят на пъзелите – на зимна и коледна тематика. Събитието, организирано от Puzzles Bulgaria, е уникално по рода си, а подредените пъзели са от..
Морските дарове не присъстват на българската трапеза толкова често, колкото на софрата на нашите южни съседи – гърците. Ястията от риба обаче по традиция са основна част от менюто ни за Никулден, въпреки че този празник съвпада с Рождественския пост. В източноправославната религия на трапезата на Никулден задължително присъства..