Готвенето се превръща в забавление с Кулинарна академия за деца

БНР Новини

Забързаното ежедневие, многото отговорности и ограничените средства карат немалко родители, когато подхождат към храната, тя да бъде повече „фаст” и по-малко „фууд”. По този начин обаче те дават лош пример на своите деца и дори проведеният експеримент от световноизвестния готвач Джейми Оливър показа, че съвременните американски деца знаят какво е айфон и таблет, но не и как изглеждат суровите карфиол и патладжан.

Снимка

За да не се случи това и у нас, помагат различни кулинарни училища. Едно от тях се провежда тази седмица в София. Задачите му са да възпита гастрономическо знание за хубавата, чиста и прясна храна, усещането на децата за това какво е добра храна и как да я споделят с близките си хора. С напътствията на готвачите от Кулинарна академия HRC малките откриват радостта от готвенето и придобиват умения, които ще им бъдат ценни цял живот.

Снимка

Според Деляна Монева, която е директор на HRC Кулинарна академия, готвещият е свободен и щастлив човек и събуждането на любовта към готвенето у децата от ранна възраст ще им донесе радост и пълнота в живота:

Изначалната цел на всяко едно училище е да възпитава житейски, социални и професионални умения и ние в HRC вярваме, че гастрономическата култура и кулинарните умения са от изключителна важност в нашия живот, пък и в бъдеще в живота на децата ни. Всички искаме да отгледаме здрави, удовлетворени и успешни деца. И това е тясно свързано с нашата култура на хранене. Разбира се, ако успеем да ги запалим по професионалното готвене, още по-добре.

Снимка

В  Кулинарната академия за деца се съчетават забавленията и сериозните знания, за да се поддържа интересът на дечковците. Децата, които участват в августовската академия са на възраст от шест до дванадесет години. Повечето от тях имат училищна подготовка и това е голям плюс за учителите-готвачи, но не е задължително условие.

Снимка

За всеки ден от академията има конкретна тема, свързана с чистата и здравословна храна, добрите хранителни навици и умението да се подрежда маса, да се приготвя и сервира храната и подходящите напитки. Деляна Монева казва, че децата готвят в кухнята на професионалистите като техниката, уредите и рецептите са съобразени с възрастта им. А храната, която те приготвят на място, се консумира след занятията:

Целта ни е освен да се научат да я приготвят, вкъщи след това да си хапнат вкусно и пълноценно. В HRC имаме опит в организирането на формати за готвене за деца на възраст между 4 и 14 г., което до момента сме правили в рамките на половин ден през уикенда. В част от екипа ни имаме деца в предучилищна и училищна възраст и сме наясно с нуждата от адекватни занимания и забавления през ваканциите. Затова решихме детската академия да е през август. Тя ще продължи и през следващите ваканции. В момента капацитетът е изцяло запълнен с група от 20 деца, но през октомври ще имаме възможност да приемаме по две групи по двадесет деца едновременно в новата си база в ж.к. „Хиподрума”.

Снимка

Освен всичко друго, малчуганите проявяват и своята изобретателност в кухнята:

Когато децата не са „обременени” от житейски опит, те са убедени, че няма невъзможни неща и това е прекрасно. В кухнята всичко е възможно, стига да е безопасно и вкусно. Не са ни чужди комбинации като кюфтета с черешов сос например или бисквити, покрити с цветни бонбони, за да се получи глазура, пица с пържени картофи вместо моцарела… Имало е още много забавни комбинации, които съвсем спокойно могат дори да се патентоват!

Снимките са предоставени от организаторите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Магията на стъклените играчки за елха

Един от най-хубавите спомени от детството несъмнено е украсяването на празничната елха. Лицата са озарени от усмивки, из цялата къща се разнася уханието на прясно отсечено елхово дръвче, а от кутиите се вадят загадъчно проблясващите, грижливо завити в памук и стари вестници играчки. Играчки от детството. Стъклени, крехки и много красиви...

публикувано на 21.12.18 в 08:30

Куклите с български имена на Станка Козарева са приятели на децата в целия свят

Невероятните си кукли самоуката майсторка Станка Козарева изработва вече осем години. От миловидните личица гледат широко отворени любопитни очи, точно като на децата, за които са предназначени. А както повечето хубави неща, и куклите се раждат съвсем случайно. Като малка аз имах само една кукла – спомня си Станка Козарева. –..

публикувано на 17.12.18 в 08:20

Ева Майдел: Да бъда част от двайсетте най-влиятелни млади политици е огромно признание

Повод да потърсим Ева Майдел бе новината, че тя е единственият българин, част от престижната класация на глобалната платформа за политика „Аполитикал“, която определя кои са най-влиятелните млади политици в света. Списъкът съдържа сто имена на политици до 35 години от цял свят. Въпреки огромната конкуренция, Ева успя да извоюва своето място..

публикувано на 13.12.18 в 12:07

Зората на латиното в България и „Салса докторите“

Във времето на социализма пътуванията извън социалистическия лагер бяха привилегия за малцина. Но имаше един квартал на София – Студентски град, който беше като малък Лондон и по улиците му се чуваше реч от различни краища на света. В онези години се появяват първите латино партита в България – из читалните на Студентски град като апетитен..

публикувано на 10.12.18 в 12:43

Липсата на млади хора обрича занаятите на изчезване

Българинът винаги е имал усет за красивото и макар често да е живял твърде скромно, в бита си той използва множество изящни изделия, наследени от предците му, изработени лично от него или от изкусната ръка на някой самоук майстор. Жените от своя страна внасят изящество и колорит в българския дом чрез ръчно изтъкани черги, одеяла и килими с..

публикувано на 10.12.18 в 08:25

Благотворителна изложба на зимни и коледни пъзели White and Merry

На 8 и 9 декември в образователния център „Зона 21” в София ще се проведе една нестандартна изложба. В духа на най-топлия празник посетителите ѝ ще могат да се насладят на една съвсем малка част от необятния свят на пъзелите – на зимна и коледна тематика. Събитието, организирано от Puzzles Bulgaria, е уникално по рода си, а подредените пъзели са от..

обновено на 07.12.18 в 11:28

На Никулденската трапеза

Морските дарове не присъстват на българската трапеза толкова често, колкото на софрата на нашите южни съседи – гърците. Ястията от риба обаче по традиция са основна част от менюто ни за Никулден, въпреки че този празник съвпада с Рождественския пост.   В източноправославната религия на трапезата на Никулден задължително присъства..

публикувано на 06.12.18 в 08:10